Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uctění památky polesného Franze Malika

4. 12. 2022

Na Uctění památky polesného Malika jsme si v Dětřichově museli počkat téměř rok. V roce 2020 jsme si mákli, opravili plot u pomníčku. Vrátili jsme se do starých časů, na kárce jsme lesem vezli sekyrku, pilku, kleště, hřebíky, metr, kanystr s vodou a rejžák. Děti pomáhaly také, tahat březové větve z lesa jen kousek pod pomníčkem nejprve na cestu a pak zprudka nahoru jim dalo celkem zabrat. Nakonec jsme připevnili na zadní část oplocení schránku s deníčkem, krásně se nám plní vzkazy. Najdete tam dokonce i jeden od příbuzného Malikova vraha!  Žel nás každý spojuje s nedalekou keškou, se kterou opravdu nemáme nic společného.

Do restaurátorské dílny k Vanese Trostové putoval z kostelní zahrady roky rozložený Malikův náhrobek. S luštěním prvního řádku pomohl p. Simm. Chystalo se, chystalo, vše bylo domluvené, ale vidle nám do toho hodila opatření vlády a zákaz pořádání akcí. Posouvali jsme nejprve z listopadu, potom v dubnu, ale září 2021 to už to jistilo. 

Celou dobu jsme drželi v tajnosti, že kujeme překvapení. Za těch 5 let se nám podařilo nasbírat spoustu zajímavých materiálů. Žijeme v Sudetech, ať se to někomu líbí nebo ne, je to prostě fakt.  Historie je tu zajímavá a bohatá, i na nepěkné okamžiky. A tak jsme se rozhodli, že bychom sesbírané materiály mohli nějak smysluplně využít. Dětřichovem prochází modře značená turistická stezka, jde  z Frýdlantu z Větrova přes Panelku, pod vodárnou se stáčí k obecnímu hřbitovu, pokračuje na náves, kde zatáčí k obecnímu úřadu a pokračuje až do Heřmanic. Ale nějaká tak trochu naučná stezka nám tu chyběla. A tak vznikla Stezka po dětřichovských lesníků a Malé clam-gallasovské obory. Má celkem 6 zastavení. První cedule "Stezka po stopách dětřichovských lesníků a Malé clam-gallasovské obory - Malikův náhrobek" na vás čeká hned u kostelní brány. Je na ní jak mapka, tak i qr kód, kudy stezka přesně vede. Dalších 5 cedulí (II. Malá clam-gallasovská obora, III. Malikův kříž, IV. Skryté skvosty pod Pěticestím, V. Pomníček Hubových a kočího Součka, VI. Spálená hájenka) naleznete již v lesích dětřichovského polesí. Ta jsou spojena s tragickými osudy 5 lidí, ale i se zajímavostmi, které cestou potkáte. 

V sobotu 18. září 2021 jsme stezku slavnostně představili těm, kteří dorazili na spolkovou akci a pak jsme se již vydali v ústrety dětřichovským hvozdům. U každé cedule jsme zastavili a něco zajímavého si řekli. U pomníčku jsme si přečetli Malikův příběh a lesní správci z dětřichovského a raspenavského revíru pak na Malikovu věčnou památku vystřelili čestnou salvu - no rána to byla jak z děla. Po celou dobu nám přálo počasí a donesli jsme si i pár hub. S malým zpožděním jsme doputovali zpět do obce, kde už nás vyhlížel liberecký arciděkan p. Jurnečka, aby požehnal opravenému náhrobku. Mluvil krásně ... Rozloučili jsme se a každý se vydal svou cestou. 

 

malik-plakat-web.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedělní odpolední sluníčko nás 6. září 2020 vytáhlo na procházku do místních hvozdů. Prošli jsme si trasu komentované procházky, která nás měla čekat  při Uctění památky polesného Malika v sobotu 21. listopadu u příležitosti 150 let od jeho násilného skonu. 

 

sloupy-brany-male-obory.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak velké bylo překvapení, když jsme scházeli Krmelcovou k Pěticestí a najednou jsme uviděli nově vztyčený levý sloup brány do malé obory. Dlouho ležel povalen na zemi. V lese se těží, jezdí tam technika a tak toho zřejmě lesáci využili a udělali nám tím radost, jež ani slovy nejde pořádně vyjádřit. Delší dobu jsme se prali s myšlenkou, jak jen to provést, aby vedle sebe opět stály oba velké pilíře ... 

Tisíceré díky tomu, kdo má tento počin na svědomí ... 

Ze srdce doufáme, že se oboru, Velkou i Malou,  podaří dostat mezi kulturní památky a zůstane tu na památku pana hraběte Františka z Clam - Gallasu, jenž byl opravdovým mužem činu a zanechal nám tu po sobě toto neskutečné dílo ...